Taniec smaków
Opis projektu
Cel projektu to wzmocnienie potencjału organizacji poprzez zakup wyposażenia wystawowego oraz promocję działalności stowarzyszenia na ogólnodostępnym evencie.
Działania projektowe:
- Zakup wyposażenia:
Zakup zestawu wystawowego (namiot, stolik i 2 flagi), który jest niezbędny do organizacji wydarzeń, imprez i spotkań na otwartej przestrzeni. Na zestawie umieszczono logo stowarzyszenia. Zakupiono również roll-up promujący Stowarzyszenie, który był używany na różnych eventach, wzmacniając rozpoznawalność i budowanie marki. Niezbędnym elementem przy organizacji wydarzeń i spotkań jest także zakupiony sprzęt nagłośnieniowy (2 głośniki, mikser muzyczny i bezprzewodowy mikrofon).
- Opis eventu
Wydarzenie odbyło się na płycie tarnowskiego Rynku, gdzie rozstawiono obrendowane stoisko z zaproszonymi lokalnymi producentami, którzy prezentowali swoje produkty regionalne. Animator poprowadził wydarzenie, opowiadając o działaniach stowarzyszenia, jego celach oraz przybliżając informacje o lokalnych producentach i ich produktach. Uczestnicy mieli możliwość skosztowania przygotowanych porcji degustacyjnych regionalnych produktów. Jedną z atrakcji wydarzenia był występ taneczny tarnowskiej grupy młodych artystów, co dodatkowo uatrakcyjniło wydarzenie dla społeczności lokalnej.
Realizator: Towarzystwo Dobrego Smaku to organizacja licząca 15 osób, złożona z ludzi, którzy marzyli o stworzeniu przestrzeni do tworzenia i dzielenia się “DOBRYM SMAKIEM”, z poszanowaniem lokalnego dziedzictwa. Jako młoda organizacja, Towarzystwo oparło swoje działania na pracy społecznej, a do tej pory nie dysponowało innymi zasobami oprócz ludzkich. Powstało w marcu 2023 roku, ale wizja Stowarzyszenia dojrzewała przez wiele lat, podczas których członkowie aktywnie działali w przestrzeni kulturalno-kulinarnej, organizując m.in. warsztaty kulinarne, w tym dla seniorów, prowadzenie targów związanych z produktem regionalnym, organizację wyjazdów po winnicach i gospodarstwach lokalnych producentów, degustacje produktów lokalnych oraz pisanie książek i publikacji o regionalnej kuchni Małopolski.
Konkurs: Program Grantowy Małopolska Lokalnie 2024
Operator: Stowarzyszenie Forum Oświatowe Klucze