Regionalne smaki i smaczki
Projekt zakładał organizację warsztatów i spotkań dla członków Wspólnoty Młodzieży Niepełnosprawnej działająca przy Parafii św. Klemensa w Wieliczce, mających na celu wzmocnienie ich poczucia własnej wartości.
Młodzież wraz z rodzicami i wolontariuszami wzięła udział w:
1. Pokazie produkcji (warzenia) obwarzanka krakowskiego, który odbył się w Żywym Muzeum Obwarzanka w Krakowie i był jedną z głównych aktywności projektu. Uczestnicy mieli okazję nauczyć się przygotowywać tradycyjne obwarzanki krakowskie.
2. Warsztatach folklorystycznych śpiewu. Wykorzystana została technika białego śpiewu, a więc specyficznego rodzaj śpiewu, zwanego również śpiewokrzykiem (biały głos). Jest to technika wokalna typowa dla muzyki ludowej. Podczas warsztatów prowadzonych przez panią Jagę Szeptalin, uczestnicy mieli okazje wyciszyć umysł i poczuć dźwięki. Co ważne, zajęcia wokalne należą do ulubionych aktywności osób niepełnosprawnych, dzięki czemu edukacja przebiega w przyjemnej atmosferze i umożliwia jakże ważny kontakt z całą grupą uczestników.
3. Wspólnym wyjściu do teatru na przedstawienie pt. “Zagraj w Legendę”.
4. Spotkaniu podsumowującym „Zasmakuj kuchni regionalnej i poznaj zasady zero food waste”.