Jadalnia pod chmurką!
Opis projektu
Cel główny to podniesienie kwalifikacji członków KGiGW Meszna Opacka w zakresie bezpiecznego przygotowywania potraw na świeżym powietrzu oraz zakup niezbędnego sprzętu do ich uczestnictwa w plenerowych imprezach w gminie Tuchów.
Działania:
Spotkanie organizacyjne – omówienie i zaplanowanie szczegółów projektu w lipcu 2024 w Mesznej Opackiej.
Szkolenie “Slow Food – Jadalnia pod chmurką!” – pięciogodzinne szkolenie dla 15 członków koła dotyczące przygotowywania zdrowych i tradycyjnych potraw na świeżym powietrzu.
Zakup sprzętu – zakup patelni gazowej, taboretu gazowego i żeliwnego kociołka, umożliwiającego bezpieczne gotowanie.
Podsumowanie projektu – spotkanie w celu wypróbowania zakupionego sprzętu i podsumowania działań.
Realizator:
KGiGW Meszna Opacka to młoda organizacja działająca od września 2023 roku, licząca 15 członków (młodszych oraz seniorów). Aktywnie uczestniczy w życiu wsi i współpracuje z lokalnymi organizacjami oraz Domem Kultury. Dotychczas koło zrealizowało projekt związany z tradycyjnymi potrawami na IV Świątecznym Kiermaszu Bożonarodzeniowym w Tuchowie i prowadzi obecnie projekt “W zdrowym ciele, młody duch”. Członkowie koła to osoby kreatywne, dobrze zorganizowane i otwarte na nowe wyzwania.
Konkurs: Program Grantowy Małopolska Lokalnie 2024
Operator: Stowarzyszenie Forum Oświatowe Klucze